Många startups söker ängel-kapital till sina early stage equity-rundor (pre-seed och seed). Och det är en klok ide. Den nordiska ängel-communityn och dess ekosystem växer kraftigt. Allt fler individer vill bli ängel-investerare och ny teknologi gör det allt enklare att hitta likasinnade änglar att gå ihop med i en kapitalrunda. Dessutom blir det allt vanligare att änglar slår sig samman med institutionella investerare (venture capital) i de större rundorna.

Förutom pengar, så har många ängel-investerare stor erfarenhet av företagande och affärsutveckling. Och många gånger har de ett stort och relevant kontaktnätverk med potentiella kunder, leverantörer, investerare etc. Kort sagt representerar många ängel-investerara det som kallas “smart kapital”. Men det finns fler värdefulla saker som en Ängel kan bidra med, som man ofta inte tänker på. Exempelvis kan de hjälpa till att utvärdera om entreprenörens affärside är rätt tajmad i tid och rum. Dessutom har de ofta tidigare erfarenhet av själva processen att ta produkter/ tjänster till marknaden och skala upp produktion och distribution. Och det är tur, för de flesta änglar vill bidra med mer värde till portföljbolaget som hen investerat i än att bara vara en säck pengar med två ben.

Samtidigt, vägen till nästa exit-hållplats kan bli längre än ni tror, så räkna med en långvarig relation med era änglar. Kort sagt, det är klokt att fundera noggrant på hur er relation med er framtida ängel kan bli fruktbar och samtidigt bäddar för en långsiktigt god affärsrelation. Glöm inte heller att ni förmodligen måste resa kapital i fler framtida rundor, och då lär ni vilja ha med era änglar igen.

Därför har vi gjort en Topp 5-lista över vad ni som grundare av en liten kapitalresande startup bör tänka på när ni ska gå ut och välja matchande ängel-investerare.

  1. Vilken erfarenhet har hen av er specifika bransch och/ eller affärsmodell? Det ideala är en ängel som har gjort en liknande resa som ni just har påbörjat. Tänk vilka misstag (läropengar som de säger i IKEA) ni kan undvika. En annan bra sak är att också hitta en ängel med kompletterande förmågor och kunskaper som ni inte själva besitter;
  2. Vilket kontaktnät har hen? Detta är så klart svårt att bedöma. Men det är värt att ägna tid åt en uppskattning. För ni kommer att behöva dörröppnare oavsett hur stark produkt/ service ni har;
  3. Har ängeln tillräckligt mycket cash för att kunna vara med även vid en framtida runda? För er startup är den bättre med få, dedikerade och långsiktiga ägare. Dessutom har varje ny investerare ni måste leta fram också en kostnad.
  4. Kommer hen att spela i samma lag som er? Det är viktigare än man först kan tro att de aktiva investerarna kan blenda in bra med teamet. Men vi tänker också att värdegrund, syn på företagets vision, och ägarnas kontrollbehov – samverkar med företagets utveckling. Konflikter med ägarna är heller inte bra för team-byggandet.
  5. Har hen realistiska förväntningar på era affärsmål? Det är heller inte oviktigt att hen har motivationen att fortsätta driva framåt med er även när det är uppförsbacke i affärerna.

Läs också: Mammas 5 visdomsord som räddar relationen med dina investerare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here