Advises from mum

Min mamma har egentligen ingen erfarenhet av aktiva investeringar i företag, och hon har heller aldrig startat ett bolag. Trots det finns det mycket vi entreprenörer kan lära från en livs-vis mor/mormor/ farmor (ja hon är allt detta) när vi närmar oss våra mål-investerare.

Disclaimer: Jag garanterar inte att min mor har lyckats överföra dessa 5 stora visdomar till undertecknad.

Här kommer mamma Kaisas 5 exklusiva råd till dig:

 1. Ärlighet varar längst. Att slira på siffor, erfarenheter och förmågor (för att ta några exempel) är som stora röda varningslampor för investerare. Det signalerar opålitlighet. Och vem vill gå in en långsiktig relation med en opålitlig partner? En annan sak som vi stöter på ibland är entreprenörer som vänder sin kassaflödes-analys upp-och-ner. Super crazy, visst! Men den går aldrig hem. Investerare är ofta smarta och kommer kolla upp dina anspråk innan de lämnar över sin säck med pengar.

2. Spela inte Allan-Ballan. Det jag tror mamma egentligen menar är; ”underskatta inte konkurrenterna”. Hörde vi dig säga; “vi har inga konkurrenter”? Förstår vi dig rätt så betyder det alltså att ingen annan löser samma kund-problem som ni. Och då är det inte långsökt att anta att det faktiskt inte finns nån som är villig att betala för er lösning. Utvecklar ni kanske en ”good-to-have” produkt/tjänst? En annan variant som ofta ses i startup pitch decks är en kaxig jämförelse med konkurrenterna där slutsatsen brukar vara att er produkt klickar i betydligt fler jämförelse-boxar än konkurrenterna, trots att de jobbat på marknaden i typ hundra år. Så kan det naturligtvis vara, men det är ännu mer sannolikt att ni underskattar vad som är viktigt för kunderna. Att ha en realistisk förväntansbild av hur konkurrensen verkligen kommer bli visar att ni är förberedda och pålästa.

3. Veckopengen räcker INTE till både godis och bio. En naiv syn på sina customer acquisition costs’ är mer regel än undantag. Många nystartade bolag saknar grundläggande insikt i hur mycket det faktiskt kostar att fånga betalande kunder. Investerare vill att ni faktiskt förstår kundens konverteringsgrad (%) längst hela ”sälj-tratten”. Hur många kalla säljsamtal måste ni göra för att få en betalande kund? Imponera på dina investerare med insikt i hur många kunder ni behöver, hur mycket det kommer att kosta att vinna dem, och hur lång tid det tar att få rätt antal att binda upp sig.

4. Håll vad du lovar. Om du lovar att svara på investerarens frågor en viss dag är det viktigt att ditt svar inte drar ut på tiden. För om du inte kan hålla deadlines i småsaker hur ska du då klara att leverera din säljplan? Investerare är liksom mamma allergiska mot stora munnar och lata ben.

5. Det är ok att fråga om hjälp. Det är vanligt att tänka ”jag kan själv” som entreprenör. Men det är inte alltid så klokt. Det handlar om att ha en hälsosam insikt om sina svagheter och aktivt söka svar. Och helst innan problem går över styr. Glöm inte att investerare vill känna sin behövda. I synnerhet ängel-investerare värdera oftast sin coaching och mentorskap mer än sina pengar.

Följer nu mamma Kaisas 5 råd så gör du det lite enklare för investerare att säga JA till både dig och er startup. Men glöm inte att också vara uppmärksam för röda flaggor hos potentiella investerare. Kom ihåg; entreprenörens relation med sina investerare är i genomsnitt längre än ett äktenskap. Se till att partnerskapet får bästa möjliga förutsättningar att ta er business till nästa nivå.  Eller som mamma säger: ”it takes two to tango!”